Om Arbeidsarven:

Arbeidsarvens
arkiver:

Skriv om arbeid:

Bilder fra arbeid:

Mer å lese:

Mer om arbeidets historie i Norden og ellers i verden:

Arbeidsarven samarbeider med:

De som hjelper prosjektet:

 

 

 

 

 

 

 

 


Royh E. Strøms (f. 1945) minne om båten MS Hadsel, som ble bygd ved Moss Verft i 1940, sank utenfor Lofoten i 1958, og senere ble funnet igjen av dykkere

Her finner du flere minner om MS Hadsel - og her kan du kan sende inn noe selv hvis du vet noe om båten (her finner du adresser)

Tilbake til flere minner fra Moss verft
Tilbake til Arkivoversikt

Her er en film fra båten der den ligger på havbunnen i Lofoten. SE HER. Filmen er laget
av Therese Amalie Nilsen i Aqua Lofoten Coast Adventures AS. Mer om Aqua Lofoten HER.

Her en annen film fra vraket, fra et dykk 26. februar 2012. Filmen er laget av Vidar Skålevik. Meddykkere var her Jan Oscar Østensen og Siv Pedersen (Se her på YouTube)

Royh E. Strøm fra Hvaler sendte i mars 2011 inn dette minnet til Arbeidsarven:

".... jeg sender dere en liten historie om en båt som ble bygget ved A/S Moss Værft & Dokk (..). Fra langt tilbake i tid som guttunge hadde jeg en spesiell reise med ”MS Hadsel”  over Vestfjorden i Lofoten. Denne turen satte spor, og i ettertid ble jeg så interessert i båtens historie at jeg ville vite mer om MS Hadsel.

På en ferietur til Stokmarknes i Lofoten, fant jeg båten på et bilde, og i tillegg var det laget en modell av båten. (Se vedlagte bilde)

 

Modell av MS Hadsel bygd av Arve Hodneland i Bergen. Foto: Royh E. Strøm

Det skulle vise seg at båten var bygget på Moss Værft & Dokk, og ferdig stilt oktober 1940. til Vesteraalens Dampskipsselskab, Stokmarknes.

Båten ble bygget for lokalrutene i Lofoten og Vesterålen, men har også gått i trafikk som en av hurtigrutene.

Men så grunnstøtte MS Hadsel utenfor Lofoten 29.01.1958 og sank. De 20 passasjerene og besetningen på 26 måtte gå i livbåtene. Skipet gled av berghylla og sank på ca. 40 mtr. Legg merke til antall besetning på 26.

Jeg var såpass interessert i båten at jeg ved ren flaks kom over noen som viste hvor båten lå utenfor Lofoten. Vi ble enige om at det ved en anledning skulle dykkes og filme vraket som hadde ligget der siden 1958. Utrolig nok ble båten filmet, dog noe mørkt, men hele båten kommer tydelig frem. Jeg synes i alle fall filmen er interessesant å se, og forteller hvordan tidens tann har tæret på båten, men vi kan tydelig se at det er ”MS Hadsel”.

Jeg fikk tak i kopi av tegnig fra verftet på båten, og er godt i gang med å bygge min egen modell."

 

Litt mer om båtens historie:
Bjørg Holsvik ved Moss By- og Industrimuseum har funnet ut i en liste museet har over skip bygget ved Moss Verft og Dokk, at MS Hadsel var bygg nr. 80 levert fra verftet, registrert som passasjer og lastebåt, bygget på oppdrag fra Vesteraalens dampskipsselskap. Første prøvetur 24.10.40, deretter en tur 08.11.40. Levert fra verftet 12.12.40.

Hurtigrutemuseet:
Og her er historien om Hadsel, slik den ligger på nettsiden til Hurtuigrutemuseet.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Sist oppdatert 14.3.2012
2012©Ingar Kaldal