Om Arbeidsarven:

Arbeidsarvens
arkiver:

Skriv om arbeid:

Bilder fra arbeid:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Barfotjenta – et formidlingsprosjekt om kvinnelig, svensk arbeidsinnvandring ( 1850 - 1910)

”Barfotjenter” er et begrep som ble brukt om de fattige jentene som kom vandrende over grensa fra Sverige for å søke arbeid i Norge – ofte med skoene i skreppa for ikke å slite dem ut på veien. De havnet gjerne som tjenestejenter eller fabrikkarbeidere, svært mange av dem i Oslo, Akershus og Østfold.

 

 

 

 

 


Mer å lese:

Mer om arbeidets historie i Norden og ellers i verden:

Arbeidsarven samarbeider med:

De som hjelper prosjektet:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etterlysning:
Vi vil be alle som kjenner til livshistorier om svenske kvinner som innvandret til Norge i perioden (1850 – 1910) og som fikk jobb i norsk industri, sende en melding om det til Tone Holte, som driver prosjektet om 'Barfotjenta'.

Har du tips til bok/ artikkel/ eller person som kan gi informasjon om enkeltpersoner som passer til denne beskrivelsen - kontakt tone@roskva.net

 
 

Mer om prosjektet «Barfotjenta»
Prosjektet drives av Tone Holte ( www.roskva.no ). Hun har siden 2004 jobbet med formidlingsprosjektet «Barfotjenta».

Litt mer om denne formidlingen:

Folkemusikal
I 2005 skrev Tone Holte med støtte fra Norsk Kulturråd den svensk- norske folkemusikalen «Barfotjenta» som ble fremført både i Norge og Sverige som en del av markeringen av unionsoppløsningen. Se www.barfotjenta.no/ barfotjenta2005

Bok
Samme år fikk Tone også faglitterært stipend som en delfinansiering av å skrive en bok om samme tema. Denne boka vil foreligge i 2009.

Hun har hatt kontakt med flere etterkommere, og de har delt minnene fra sine svenske formødre: Bilder, avisartikler, håndarbeider, regler, historier m.m. Tones bokmanus baserer seg på dette materialet, supplert med en generell historisk gjennomgang av forholdene i Norge og Sverige på den tida.

Juleforestilling
Jula 2009 planlegges en turne med forestillingen «Barfotjentenes jul». Forestillingen er en kombinasjon av svensk folkelig musikk som hører julen til og minner/ refleksjoner knyttet barfotjenters egne opplevelser og til julens symboler og verdier.

Musikken i forestillingen er tradisjonelle svenske folketoner, salmer og julesanger. Denne fremføres av folkemusikktrioen «Kjerringrokk». Musikken er vevet sammen med Tones fremføring av «stemmen» til sju ulike barfotjenter. Tekstene er skrevet med utgangspunkt i livshistoriene til kvinner som alle har levd, og er utviklet på bakgrunn av intervjuer med etterkommere og annet historisk kildemateriale.

Se presentasjon av forestillingen på www.barfotjenta.no

  

 

 

 

 

Sist oppdatert 3.12.2008
2008©Ingar Kaldal